Denumirea latina: Abies alba Mill
Denumirea in alte tari europene: sapin (franceza), fir (engleza), tanne (germana), abete bianco (italiana), abete comun (spaniola).
Areal de vegetatie naturala: in Europa se gaseste in centru si in sud-est.
Caracteristicile trunchiului
Arborele poate atinge o inaltime de 40 m si un diametru care poate depasi 80 cm (in mod normal, insa, inaltimea sa este de 28-30 m si diametrul de 40-50 cm). Forma trunchiului este normala, tinuta este dreapta si zvelta, iar ramurile sunt pozitionate regulat.
Aspectul si caracteristicile lemnului
In mod normal nu exista nici o diferenta intre album si duramen, intalnindu-se in intreaga sectiune transversala a trunchiului aceeasi culoare albicioasa, care se tranforma intr-una mai inchisa in cercul inelelor tardive. Uneori, in partea centrala a trunchiului apare o zona in care se acumuleaza umiditatea intr-un mod anormal, numita si "duram umed". Lemnul nu contine rasina, aceasta fiind intalnita doar in scoarta.
Greutatea specifica a lemului proaspat este de aproximativ 920 kg/mc, iar dupa o depozitare normala de 440 kg/mc.
Modul de elasticitate este de 14 000 N/mmp.
Defecte structurale si alterari frecvente: deformarea grosimii inelelor de dezvoltare, desprinderea inelelor de crestere datorata acestor deformari, prezenta canastrului, vartejuri si noduri provocate de asezarea regulata a ramurilor.
Durabilitate: scazuta in cazul atacurilor insectelor si ciupercilor.
Trunchiurile de conifere gasite in comert au o lungime convenabila neta de 4 m. Acest fapt nu inseamna ca nu exista si masuri mai mari, de exemplu ca material de constructie si de sustinere, sau masuri mai mici.
Diametrul trunchiurilor taiate nu poate fi mai mic de 20 cm, iar daca totusi acesta este de 16-19 cm, se vorbeste despre "submasuri". Daca bucatile au o lungime neta de la 2 la 3.5 m si un diametru de la 20 cm in sus, se vorbeste despre "bottolame", iar trunchiurile cu o lungime de la 1.8 la 5 m si un diametru intre 7 si 25 cm se numesc "stalpi".
O scandura de conifer de o lungime normala de 4 m trebuie sa aiba latimea mai mare de 16 cm si o grosime de 10, 12, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 60, 70 si 80 mm; pentru scandurile de submasura, adica late de la 8 la 15 cm, grosimile pot fi de 10, 12, 15, 20, 25 si 30 mm, pentru bottolame lungimea poate varia de la 2 la 3.5 m, latimea fiind mai mare de 20 cm, iar grosimile de 40, 50 si 60 mm. Mai exista si "cortame", de o lungime de la 2 la 3.5 m, latimea de la 8 la 15 cm si o grosime de la 8 mm in sus.
"Il pezzame" este format din bucati late de la 6 cm in sus, lungi de la 1 m la 3.9 m, putand avea orice grosime.
Prelucrare
Operatiunile mecanice sunt inlesnite, deoarece lemnul presat nu exista, dupa cum nici nodurile nu sunt foarte multe. Singurul inconvenient este ca, la defoliere, nu se pot obtine foi foarte subtiri; afara de aceasta, rezistenta cuielor si suruburilor in lemn nu este prea ridicata.
Uscarea nu prezinta dificultati deosebite, doar daca exista zone de "duram umed", care provoaca intotdeauna diferente de umiditate, chiar si in aceeasi scandura.
Lipirea, vopsirea si lacuirea decurg normal.
Intrebuintari principale
Lemul bradului are o gama larga de intrebuintari: struncturi de constructie civile sau hidraulice, catarge de nave, diferite struncturi de rezistenta, tamplarie obisnuita, cutii de ambalaj, diferite butoaie si recipiente, placaje de furnir si chibrituri, rumegus, hartie si celuloza. La orice intrebuintare pentru exterior este necesara aplicarea unor tratamente adecvate, care protejeaza lemnul si impiedica actiunea agentilor agresivi. Pentru aceasta sunt recomandate produsele din gama Sadolin.